SETT FARGE I TAKET

farge i taket malet taket

Endelig trer den frem i vår bevissthet igjen – den femte flaten! Når du først har innsett at taket er en stor og viktig flate i et rom (like stor som gulvet, faktisk!), så er det ingen grunn til å forholde seg likegyldig til fargen. Her får du som vil sette farge i taket tips fra våre eksperter!

Tekst: Birgit Torkhildsby og Hedda Bjerén


SETT FARGE I TAKET

Hvem har ikke gått rundt i europeiske museer, slott og palasser med nesa til værs? Eller i norske gamle kirker, for den saks skyld? Er det ikke på grunn av vidunderlig dekor og kjente malerier i nettopp taket at vi foretar noen av disse reisene i utgangspunktet? Likevel har det ikke falt oss inn å vurdere hvilken farge malingen skal ha når taket hjemme i eget hus skal males. Den skal selvsagt være hvit …

Heldigvis er det endring på gang. Endelig trer den frem i vår bevissthet igjen – den femte flaten. Det er nok ikke tilfeldig at det skjer akkurat nå, for vi er midt i en liten fargerevolusjon. Plutselig oppleves de hvite takene malplasserte, kontrasten blir for sterk mot de vakre, malte veggene.

Enten du ønsker helhet og harmoni, eller du er av den lekne typen, så kan du ikke lenger forholde deg likegyldig til fargen i taket, og ulike grep vil gi helt forskjellig resultat.

Sett farge i taket du og!

HARMONI: Her er det valgt en varm farge i taket for å myke opp atmosfæren. Veggfargen heter Nordisk grønnsort og takfargen er Rustikk mellombrun, begge fra Nordsjö Idé & Design. Foto: Ragnar Hartvig/Bohus

TIPS OM FARGESETTING AV TAK

  • Drømmen for de fleste er et harmonisk interiør, tar du et bevisst valg når det gjelder farge i taket vil det være enklere å oppnå behagelige og beroligende overganger.  
  • Er veggene i rommet lyse eller har en mellom-tone (altså ikke veldig mørke), kan du alltid male taket i samme farge som veggene.
  • Har du et stort rom med mørke vegger får du et harmonisk resultat ved å velge en takfarge som er en lysere variant av veggfargen, eventuelt velge en annen lys farge som harmonerer med veggene.
  • Ved vanlig takhøyde eller ekstra høyde under taket, står du fritt til å velge både lyse og mørke farger.
  • Er det lavt under taket, vil en mørk takfarge forsterke dette inntrykket.
  • Velg takfarge etter hva rommet skal brukes til. Ønsker du ro og hulefølelse i et soverom, kan både vegger og tak med hell være mørke. Ønsker du derimot å bli glad hver gang du kommer inn døren hjemme, kan du velge en sterk og leken farge til taket i gangen. 
  • Du trenger ikke velge samme farge til alle tak i boligen.
FARGEKURS FRA GNISTKURS: Interiørmagasinet Bonytt har nå lansert et nettkurs om farger! Birgit er kursholder, sammen med Bonytts redaktør Kriss Daatland. Les mer om fargekurs fra Gnistkurs her. Foto: Bård Gundersen

LÆR MER OM FARGER I INTERIØRET

«Fargekurs fra Bonytt» er et interiørkurs som vil hjelpe deg å navigere riktig i fargejungelen, enten du trenger hjelp til å sette farge i taket, eller du er mer interessert i å fargesette andre deler av boligen din.

Hva bør du tenke på ved valg av farget i hjemmet? Hvilke farger passer sammen? Dette og mere til vil du få lære av våre dyktige interiøreksperter fra Bonytt.

Nettkurset er videobasert, og du kan gjennomføre det i eget tempo, akkurat når det passer for deg!

Her kan du lese mer og bestille nettkurset «Fargekurs fra Bonytt».


TIL INFO

Deler av denne teksten har tidligere vært på trykk i interiørmagasinet Bonytt.

Bonytt og Gnistkurs har i samarbeid lansert en rekke kurs innen temaet interiør, og er begge en del av Story House Egmont AS.

Ønsker du å abonnere på Bonytt, kan du gjøre det her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *