FARGESIRKEL: 4 TIPS NÅR DU SKAL FARGESETTE ROM

fargesette rom

Å fargesette rom er enkelt når du har et godt verktøy. Ved bruk av fargesirkel vil du få et rom med dybde og helhet.

Tekst: Ann-Mari Gregersen

FIOLETT ELSKER GULT

Fargesette rom
Gult og fiolett er komplementærfarger. Her brukt for å skape dybde i interiøret, og en har også tenkt ett rom inn i det neste. Foto: Jotun/Line T.Kleiven.

Når du skal pusse opp et rom eller flere, bør du lage deg en fargesirkel. Det er fire veier du kan gå.

  1. Bruk komplementær-fargene. Det er fargene som ligner minst på hverandre, og som derfor ligger overfor hverandre i fargesirkelen. De kalde mot de varme. Blått elsker for eksempel oransje, mens lilla setter pris på gult og rødt er glad i grønt. Bruk den ene mer enn den andre, ellers kan du rommet få et masete preg.
  2. Bruk splitt-komplementær. Du går fremdeles fra en side til motsatt, men tar et steg ut til hver side. Slik får du én kald og to varme farger. Da blir det raskt mer spennende, levende og interessant i rommet. Det vil gi en helt annen dybde i interiøret. For eksempel blått, oransje og rust vil gi øyet mer å hvile på.
  3. Bruk ton i ton-farger. Her bruker du fargesirkelen med utgangspunkt i samme farge.
  4. Bruk nabo-farger. Som navnet sier, her velger du farger som er rett ved. Begge de to siste punktene er trygge rammeverk å bruke.

Er du rebell og i prinsipp motstander av regler, kan du selvsagt se bort fra alt og ta farger fra noe du er glad i. Et kunstverk, en kjole, hva det måtte være. Før du maler og velger å fargesette rom, test fargevalget på små bokser som du setter ved siden av hverandre. Blir det for ellevilt, se på de fire punktene igjen.

LÆR MER OM Å FARGESETTE ROM PÅ EN ENKEL MÅTE

fargesette rom
På «Fargekurs fra Bonytt» vil du lære mer om Ittens klassiske fargesirkel, med mange illustrasjoner som viser fargevalg i praksis.

«Fargekurs fra Bonytt» er et interiørkurs som vil hjelpe deg å navigere riktig i fargejungelen, enten du trenger hjelp til å sette farge i taket, eller du er mer interessert i å fargesette andre deler av boligen din.

Hva bør du tenke på ved valg av farger i stue, soverom eller gang? Hvilke farger passer ikke sammen? Dette og mere til vil du få lære av våre dyktige interiøreksperter fra Bonytt.

Nettkurset er videobasert, og du kan gjennomføre det i eget tempo, akkurat når det passer for deg!

Her kan du lese mer og bestille nettkurset «Fargekurs fra Bonytt».

Hovedbilde: Pastellfarger i dynetrekk som tas opp i gulvteppe og på vegg. Foto: Jotex

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *