KRISS DAATLAND: INTERIØREKSPERT

kriss bonytt interiørkurs nettkurs

Bonytt-redaktør Kriss Datland brenner for at flere skal få øyene opp for hvor mye farger og interiør påvirker alt i livet. Så ikke nevn ordet overfladisk i samme setning som interiør for henne. Da kan det være det går en sikring!

5 KJAPPE MED KRISS DAATLAND

Guilty pleasure: Da tenker jeg med en gang på mat… Jeg elsker peanøtter, ost og lakris.

Favorittmøbel: Det er to! En lampe er viktig, fint og effektfullt element. Er en lei av et roms interiør kan du freshe det opp med en lampe som drar det i en mer aktuell retning. Jeg liker også stoler som har et skulpturelt element.

Kan ikke starte dagen uten…..Når jeg våkner, rigger jeg meg til med en stor hotellpute i sengen og starter dagen med å lese e-post og sjekke Instagram.

På ønskelista: Å skape god belysning er noe av det vanskeligste som finnes. Jeg har lenge tittet på en Flavia-lampe, som jeg ønsker meg til et bord i stuen. 

Hva gjør du når du har fri: Jeg liker å jobbe i hagen. Så pleier jeg sammen med mannen min å gå lange turer på kryss og tvers i Oslo. Du får sett bakgater og arkitektur du ikke ser når du kjører bil. Det gir en annen oppfatning og forståelse av byen. 

INTERIØR ER IKKE OVERFLADISK

Når skrev du din første tekst om interiør?

Før journalistikken jobbet jeg i daværende Star Tour med alt fra booking til økonomi, men jeg var aldri helt hjemme der. Skriving har alltid ligget der, sammen med interiørinteressen. Så da jeg var hjemme med mitt første barn som 30-åring, skrev jeg på si for et interiørmagasin. Det fortsatte jeg med også da jeg fikk mitt andre barn, men til slutt sa jeg opp jobben i Star Tour.

Og veien bar rett til Bonytt?

Jeg skulle selge inn en sak til daværende redaktør i Bonytt, men det viste seg at det var en ledig stilling der som journalist. Den fikk jeg, og siden har jeg vært i bladet – som redaktør siden 2009.

Hvorfor er interiør viktig for deg?

Jeg merket tidlig i livet hvordan farger og interiør påvirker hele deg. Å ha et hjem en trives i er et helt grunnleggende behov, på samme måte som sult tørst, søvn og sikkerhet i Maslows behovspyramide

Så når noen sier til deg at interiør er overfladisk…..?

Da er mitt svar at det er en overfladisk ting å si! Da har en virkelig ikke skjønt hva det gjør og hvor viktig det er. Jeg vil dra det så langt som å si at interiør og farger er sosialt bærekraftig. Å være i rom som påvirker deg i positiv retning har alt å si for humør og velvære, og det motvirker depresjon. Det handler om å skjønne estetikk, former og materialer. Gjør en det, forstår en også hvorfor noen rom umiddelbart er gode å være i. Det behøver heller ikke være dyrt å få dette til.

Å være i rom som påvirker deg i positiv retning har alt å si for humør og velvære, og det motvirker depresjon.

Og derfor brenner du ekstra for å lansere Gnistkurs innen interiør og farger?

Ja, for det er superviktig at folk hygger seg i eget hjem og skaper en god atmosfære. Det har med bokvalitet i gjøre. Jeg ønsker at folk skal være enda mer kunnskapsmessig påkledd når de skal innrede et hjem – enten det handler om planløsning, møbler eller farger. I dagens Norge har utbyggerne stor makt til å presse på folk løsninger til en høy pris. Jeg håper kursene kan være med på å skape mer selvtillit til å kreve og tørre mer. 

Kriss Daatland holder kurs sammen med Birgit Torkildsby. De har også podkasten «Bonytts interiørprat» sammen. 

SPISESTUE I TRE GENERASJONER

Hva er bra med interiørkurs på nett?

Kurs er gøy, og nettkurs er ekstra gøy da du kan se det flere ganger og ta det i eget tempo. Kursene er på en måte omfattende med oppgaver du skal løse, men samtidig er det egentlig noen få, grunnleggende ting som går igjen. Som kontraster, sette sammen i oddetall og kombinere materialer.  En ting er å gjenkjenne at noe er fint, men jeg vil også at deltakerne skal forstå hvorfor noe er fint. På et nettkurs får du verktøy og kunnskap til å påvirke eget miljø og skape et hjem med atmosfære.

Hva jobber du forresten med akkurat nå?

Jeg har akkurat forhåndspublisert en podkastepisode. Sammen med Gnist-interiørekspert Birgit Torkildsby slipper jeg ukentlig ny episode i «Bonytts interiørprat» hver torsdag i sesong. Nå var det om hage og vårlengsel.

Vi skal ellers i Bonytt satse på enda mer levendegjøring av boligsightseeing. Leserne skal få tekst, bilder, lyd og video på Bonytt.no. Vi er først ute med dette, og denne typen artikler kalles scrollytelling. 

kriss bonytt interiørkurs nettkurs
Bonytt-redaktør og kursholder Kriss Daatland ønsker at folk skal være enda mer kunnskapsmessig påkledd når de skal innrede et hjem – enten det handler om planløsning, møbler eller farger.

Og på hjemmebane, hva skjer der? 

Jeg skal hente hjem et spisemøblement som har blitt trukket om. Det tilhørte mine besteforeldre, som kjøpte det i 1930-årene. Da kostet det tre årslønner! De hadde det derfor hele livet, og det er også min plan. Jeg har også arvet verdens mest fantastiske lenestol, kjøpt hos Von del Lippe møbler på 1950-tallet. Den har stått 12 år på en låve, men nå er også den trukket om og skal hjem. De trengte ikke å gjøre noe som helst mer med den. Kvalitetshåndverk er gull verdt! 

blogg inspirasjon hage interiør trening

GNISTKURS MED KRISS DAATLAND

Henger ting ikke helt sammen? Trenger du fargetips? Eller hvordan du skal få til prikken over i-en i et eller flere rom? Det er flere kurs for deg som vil lære mer om farger og interiør fra Kriss Daatland. Disse holder hun sammen med interiørdesigner Birgit Torkildsby. Gnistkurs har for eksempel «Fargekurs» og «Siste finish». Frister det ellers å lære en god pusteteknikk, og generelt få balanse i livet – har vår yogaekspert Silje Thorstensen flere kurs. 

Hagen kan du også få stell med hjelp av våre eksperter, eller hva med å lære seg noen smarte tips innen baking med Elin Vatnar Nilsen? Se alle våre Gnistkurs her!

Tekst: Ann-Mari Gregersen